Facebook

Logga in
?
Glömt?Logga in

Hjälp för inloggning

  • För att få tillgång till ditt lösenord anger du din e-postadress i inloggningsrutan.
  • Lösenordsfältet lämnar du tomt.
  • Fyll i kryssrutan "påminnelse av lösenord".
  • Klicka logga in och vänta sedan på ditt lösenord som automatiskt skickas till din e-postadress inom ett par minuter.
ARTICLE
894
a44aee876c8b88ed8e3177b2ca49226f
Tillbaka (UPD: 2014-11-24 10:17:38)

Olles hörna #2

Så hade "Olles hörna" formulerats om den publicerats 1 april, men det är lögn ändå. Därför skalar vi ner idrottsdramatiken till funktionärsnivå. Utan funktionärer ingen fotboll. Alltså:

Dick – en av ESKs allt-i-allo

ESKs 100-årsjubileum i Enköping har ju rönt berättigad uppmärksamhet. Att driva en så stor organisation som har 2000 medlemmar och håller 700 ungdomar sysselsatta med fotboll, ishockey och gymnastik kräver en aktningsvärd organisationsapparat. En av spindlarna i detta funktionärsnät är 69-årige "Mr pärmstruktur" Dick Söderholm, en av ESKs allt-i-allo. 

Dick började i ESK på allvar hösten 2010 efter funktionärsrotation p g a den ansträngda ekonomin. Dick Söderholm hade anknytning till ESK sedan milleniumskiftet, men bara som sponsor till klubben och tidigare med Peter Borg och P82 som administratör och olika evenemang, t ex Vårfruhallen Cup ett antal år.

Dick fick höra om ett krismöte med Lasse Hedström, Peter J Borg & Staffan Ahlén den 7 oktober 2010. Dick bjöd in sig själv och propsade på att få bli sekreterare. På så vis startade 7/10-gruppen med månadsvisa möten i klubbhuset, men som under åren därefter haft en tynande tillvaro. 

Nu hade Dick börjat ”viga sitt liv” åt ESK, vilket pågått under 2011, 2112, 2013 och 2014 när han inte på halvtid byggkonsultar som byggingenjör, sjunger i kör, eller dansar. Men den här betraktelsen handlar alltså om Dicks mångahanda åtaganden för ESK, en verksamhet som dokumenteras i alla hans pärmar. Här har Dick utvecklat ett eget system i  dagböcker/pärmar, "Akuten", där den uppgift som skall utföras får ett minus-tecken, och efter åtgärd & klart ett +-tecken. Ett mycket enkelt och tydligt personligt kvalitetsystem. "Akuten"-systemet innebär även koll på vem gör vad. På så sätt får man fram ett beskrivande flödesschema över verksamheten och en spårbar dokumentation. 

Dick finns även med i klubbens bilpool, vilken har engagerat ett 15-tal frivilliga chaufförer/bilar, som tyvärr krympt till antalet. 


När det gäller Reselotteriet och ESK-golfen på Orresta har Dick varit en av flera andra funktionärer. Dick komponerar även ihop speakermanus till ESKs hemmamatcher efter att ha inhämtat uppgifer om domare, bollpojkar m m. Till matchen medtages en bollkallekasse men Coke, bulle & hamburgare i pausen. Domarna får sin egen kasse med kaffe, bulle, dricka och hamburgare efter matchen. Dessutom arrangerar Dick manus och utskrift av programbladet som häftas ihop inför varje hemmamatch tillsammans med Club100 som ju även säljer matchprogram och 50/50-lotterna. Club100 består av ca 250 pensionärer som utgör ett aktivt inslag i ESKs stödtrupper.

Till varje möte eller aktivitet medtager Dick sin kaffekasse med. Det sker även på träningsmatcherna på våren med Theo "Greken" som marknadsförare och ropar ut ”kaffe & bulle 10 spänn”

Ytterligare en värdefull aktivitet som Dick varit med om att administrera är torsdagsmaten där spelarna efter träning för en tjuga får sig ett gott mål mat som i år levererats av Krydda, men som tidigare år tillagats av någon frivillig kock, Togga, Lennart, Dick, Henkan eller Rajjan. Kryddas insats i år har det varit helt perfekt. 

-Hur hinner och orkar du? -Jag är morgonpigg. Går upp klockan fem och då hinner man få mycket uträttat, berättar Dick. På tisdagar vid 8.30 far jag mot Västerås och får en äggmacka hos Valborg innan vi åker till sången hos SPF Rudbeckius på förmiddagen.
På onsdagar och torsdagar blir det dusch på lunchen och sedan dans i Västerås resp Fyris Park i Uppsala på eftermiddagen. 

Och utan Akuten skulle det inte fungera.


Säg mackor till bortamatcher till Dick och han nickar instämmande. Han står nämligen hemma i köket hos mamma May-Britt, 91 år och brer 20-30 mackor till A-lagsspelarna och bilpoolare till alla bortamatcher.

 - Tidigare inhandlades mackorna från ett konditori. När syrran Anita hörde talas om detta samtidigt som de sett Johanssons siktkakor för en billig slant så gjorde vi på prov 28 st mackor; ost & skinka, leverpastej & gurka samt ost & paprika för mindre än 10 kr per macka. Mamma som är gammal kallskänka tycker det var jätteroligt att ställa upp för ESK och på den vägen är det. 


En liten lektion i Dick-retorik. När ESK hade ebb i kassan och A-laget satte ned foten" så visade Dick ett bildspel vid torsdagsmaten.  
-Tar vi bort styrelsen (som fungerat mycket bra) går det åt skogen.
-Tar vi bort funktionärerna (som också gjort en stor insats) går det åt skogen.
-Men, tar vi bort spelarna? Njae, då kan vi sätta in juniorlaget. 

Vid nästa bortamatch kom frågan: -Men var är mackorna? -Det blir inga mackor idag. Jag har "satt ned foten", sa Dick.

Eftersom ESK numera huserar i division 4 hägrar derbymatcher mot EIS, Håbo och Heby. Inga längre resor tynger ekonomin, men självfallet strävar ESK efter att klättra i divisionerna och höja publiksnittet.

För att åstadkomma detta krävs en vass organisation. Dick, med alla sina pärmar och tusentals uppgifter, återfinnes i Ekonomi & fundraisinggruppen, där tyngre ekonomifrågor manglas. Han har även en viktig post i funktionärsgruppen, som ju genomsyrar hela klubben på alla nivåer.

Sponsorgruppen, naturligtvis oerhört viktig för ESK som behöver varje spänn man kan dra in, bemannas bl a av ordföranden Torgny Togga Carlsson. Här finns även en eventgrupp, där bl a Nippon ingår som sponsor. Andra små men betydelsefulla sponsorer som Dick engagerat är Ica Västerhallen (banansponsor), Fannahandlar´n (chokladsponsor) och Coop Bygg & Forum (gasol- & hamburgersponsor). 

Dick har som fortfarande aktiv konsult i byggsvängen ett kul namn på sitt eget företag: Aspidistra. Aspidistra betyder ungkarlsblomma och finns även som Music Hall sång från 1930-talet med Gracie Fields.

-Ja, den behöver inget vatten, värme och småprat. Den växer ändå.

Dick är särbo med Valborg och har en son David 33 år som är polis. Båda finns i Västerås.

/Olle


Framöver kommer ni att kunna läsa återkommande krönikor från meriterade Olle Forsberg.

Olle Forsberg har varit knuten till media sedan 50-talet, bl a Barometern, Kalmar, Norrbottens-Kuriren, Luleå och Enköpings-Posten på 70-talet. Var chefredaktör inom facklig press knuten till försvaret fram till 2004. Mer behövs väl inte. -Visserligen är jag gammal, men ESK är äldre. 

Posten senast uppdaterad 24 nov 2014 kl. 10:17

51