Facebook

Logga in
?
Glömt?Logga in

Hjälp för inloggning

  • För att få tillgång till ditt lösenord anger du din e-postadress i inloggningsrutan.
  • Lösenordsfältet lämnar du tomt.
  • Fyll i kryssrutan "påminnelse av lösenord".
  • Klicka logga in och vänta sedan på ditt lösenord som automatiskt skickas till din e-postadress inom ett par minuter.
ARTICLE
1046
bff674321a011949c48817f4cd0b08c2
Tillbaka (UPD: 2017-06-08 08:04:36)

Olles hörna #20

Sommarlov behöver inte innebära slapp passivitet. Du kan sommarjobba, sommarplugga, tågluffa eller idrotta.

ESK har en falang som stämmer in på det senare, nämligen Öppen Fotboll. Denna lockar ungdomar  i åldrarna 7 – 14 år som spontant kan söka sig till Lillsidans idrottsanläggning och hoppa in i de matcher som ordnas utan en massa pretentiösa krav. Under våren var idrottshuset träffpunkt för 15-åringar och uppåt. Träffarna ordnas på fredagar och kan beskrivas som succé, om man med det menar att göra något meningsfullt för unga, som i en del fall riskerar utanförskap.

En initiativtagare till den här idén som föddes för två år sedan är Torgny Togga Carlsson, f d ordförande i ESK och välkänd spelarprofil i yngre dar.  Han fick tips- och idéstöd från Upplevelseförvaltningen i kommunen. Togga har fortfarande ansvar för en tung del i ESK:s aktiviteter nämligen sponsorkontakterna. När vi får kontakt med Togga är han i egenskap av kassör i Hembygdsföreningen på Wallinska gården, där det firas nationaldag, Togga är dagen till ära iförd Enköpings hembygdsdräkt.

Att den Öppna Fotbollen kan rulla vidare beror på att ESK och Togga vidtagit en del administrativa åtgärder.

Eftersom det kan strömma till som mest ca 80-90 fotbollslystna ungdomar i veckan krävs en mottagningsapparat. Denna utgörs bl a av ESK:s U19-ungdomar som hjälper till med att ta ut och leda spelare till de olika matcherna och så är det bara att köra igång. ESK:s spelande kanslist Muhammed är något av motorn i den här processen och basar – med Togga som stöttare - över sina U19-medhjälpare.

Många av de deltagande ungdomarna har invandrarbakgrund och fotbollen kan bli en flygande start in i gemenskapen. Stärkt kamratskap, förståelse över språkgränser och en snabbare anpassning till svenska samhället och dess normer kan komma som bonuseffekter. Och det här kan åstadkommas genom otvungen samvaro, t ex en grillafton, där nya kontakter knyts.

-Vi har fått kommunens stöd och vi har förhoppningar om att det även kommer in statliga anslag längre fram, säger en nöjd Togga. Och med en större budget kan man höja ribban på Öppen Fotboll.

Man behöver väl inte vara någon Einstein för att räkna ut att i denna sjudande ungdomsverksamhet måste det finnas en återväxtpotential för ESK och fotbollen i kommunen. X många procent av utövarna i den Öppna Fotbollen kanske återfinnes i A-laget om några år.

Var det inte ungefär så här Zlatans karriär började?

Enköpings upplevelseförvaltning gnuggar säkert händerna av förtjusning över att föreningslivet kan kanalisera en så här givande samvaro med våra nya medborgare. 

Och så var det ESK:s fortsatta framfart i trean?

-Vi har absolut förhoppningar om att vi hamnar på den övre delen av tabellen. Varför inte topp tre, säger Togga inför stundande höstsäsong.

Det är väl ett tillräckligt optimistiskt besked på självaste nationaldagen den 6 juni.

Olles hörna

Posten senast uppdaterad 8 jun 2017 kl. 08:04

51