Facebook

Logga in
?
Glömt?Logga in

Hjälp för inloggning

  • För att få tillgång till ditt lösenord anger du din e-postadress i inloggningsrutan.
  • Lösenordsfältet lämnar du tomt.
  • Fyll i kryssrutan "påminnelse av lösenord".
  • Klicka logga in och vänta sedan på ditt lösenord som automatiskt skickas till din e-postadress inom ett par minuter.
ARTICLE
891
2f71e230f36ee9da3d746920e6bd72fb
Tillbaka (UPD: 2014-10-26 19:36:51)

Olles hörna

   
Olle Forsberg har varit knuten till media sedan 50-talet, bl a Barometern, Kalmar, Norrbottens-Kuriren, Luleå och Enköpings-Posten på 70-talet. Var chefredaktör inom facklig press knuten till försvaret fram till 2004. Mer behövs väl inte. -Visserligen är jag gammal, men ESK är äldre.

Funktionärerna de verkliga hjältarna i hundraåriga Enköpings Sportklubb!


ESK- Smaka på namnet. Själv tillhör jag den kategori enköpingsbor - men vi är inte många - som hade en mycket diffus uppfattning om vad denna akronym "ESK" står för. Jo, det är alltså Enköpings Sportklubb. Å va gör ESK då? Tja, det är väl sparkboll eller nå´t liknande å dom håller väl en handfull närmast sörjande sysselsatta, trodde jaget. 

Har väl aldrig haft så fel. Hade nämligen förmånen att få delta i en upptaktsträff med merparten av nyckelfigurerna i ESK-ledningen och fick då klart för mig hur komplex och rikt fasetterad denna 100-årsinstitution är. Att till exempel ESK har 2000 medlemmar hade jag ingen aning om. Klubben håller igång 700 ungdomar och är representerad i både:
• Fotboll
• Ishockey
• Gymnastik
• Bandy

Nu börjar jag förstå proportionerna. Här krävs ju en härskara av ledare och funktionärer för att hålla ihop en så stor och anrik organisation. Vi inom pressen hävdar ibland att media är "tredje statsmakten". Vilken makt ESK förfogar över i Enköping är svår att definiera, men nästan varenda kommunmedborgare har någon släkting, bekant, arbetskamrat eller annan med anknytning till klubbens många funktioner. 

Att ESK hade sin storhetstid då klubben nådde allsvenskans höjder 2002-2003 är en sak, men mer anmärkningsvärt är att alla ideella krafter lyckats driva denna organisatoriska koloss, även när de sportsliga konjunkturerna pekar nedåt. Och det är här motivationen gör det starkaste intrycket på en häpet imponerad nybliven betraktare till ESK-fenomenet.

Klubben har som så många andra inom idrottsvärlden svajat över konkursens brant - men kommit igen, inte minst tack vare att man knutit företrädare med ekonomisk kompetens till klubben.

En ständigt pågående uppfinningsrikedom genomsyrar verksamheten. Ta exempelvis 100-klubben som engagerar alla ESK-veteraner. Nja ingen i nuvarande 100-klubb var väl med 1914, men massor med gubbar och en del damer har satt avtryck och är fortfarande med som sponsorer/funktionärer. Och alla pröjsar 200 spänn som en lojalitetstribut till sin älskade klubb. 
    
Ett exempel som luftades under upptaktsträffen var att alla 700 juniorer har gratis inträde till matcherna. Om varje junior tar med sig farsan, morsan, farfar å morbror blir det några stycken. Det kan höja publikunderlaget till flera tusen! En annan idé: en visserligen numerärt stor klubb, men som i seriesammanhang inte huserar i toppen längre, blir lätt av med sina spelare till mer framgångsrika klubbar med ekonomiska muskler. Välj då ut någon, eller ett par ESK-spelare och satsa på vederbörande. Så kan både små och större sponsorer resonera och därmed rädda kvar talangerna till ESK, utan att man måste hålla på hela laget om det inte känns rätt...

ESK har apropå sponsorer hittat samarbetsformer som kan vara win-win-koncept. Sponsorerna får sina namn exponerade (elementärt inom sponsring) och klubben bjuder på events och tillträde till de sportsliga begivenheter som kommunens ledande idrottsorganisation har att erbjuda. Livsmedelsföretagen med Maxi och Coop Forum i spetsen sörjer för att aktiva förses med frukt & käk och en annan organisation håller med en fordonspool. Det gäller ju att komma till och från matcher också. Som ni märker jobbar ESK på alla nivåer. Skulle inte förvåna om det finns någon kärleksfull kraft som nattar de aktiva också! Jo, så är det i många fall där föräldrarna är knutna till organisationen.
 
Under ESK:s hundraåriga tillvaro har naturligtvis en rad personer satt sina avtryck i klubbens historik. Nuvarande ordföranden Torgny Togga Carlsson ger en del exempel på sitt vänliga lågmälda sätt. Då slår det en informationsmottagare att det är svårt att nämna någon före någon annan. Ska en materialförvaltare lyftas fram före nyckelspelare, eller en viktig rekryterad stjärntränare? Och bör en ungdomstränare med hundratals frivilliga tjänstgöringstimmar i bagaget viktas mer än den kassör som trillar kronor debet & kredit och försöker att få det att gå ihop? Eller vem får ESK att synas? Web-killen med flera hundra dagliga besökare eller de "skylt-ansvariga?"
    
Motsvarande resonemang kan användas på gympaledarna, hockey- och bandyinvolverade, men den bestående reaktionen efter att ha tagit del av alla era insatser är: En stor del av idrottssverige skulle stanna om alla ni funktionärshjältar tröttnade. Vi har hittat många av er i ESK:s utmärkta jubileumsskrift som skildrar de 100 åren från 1914. Där får ni namn på de hjältar som förtjänar att nämnas. Jag köpte det rikt illustrerade verket av unge Mohammed på kansliet för 395 spänn. Det är värt varenda sida! Framtida granskare får väl glädjas åt ytterligare en 100-årsperiod.

Gissningsvis skickar ESK-ledningen ut en pressrelease november-december. Då ska ledningen presentera sin vässade organisationsstruktur, hur ekonomin kan stärkas, hur sponsorrelationerna förbättras och hur den sportsliga ribban kan höjas. Allsvenskan kanske hägrar igen?
 
Olle Forsberg, vars ödmjukhet påbjuder att hans egen jubileumsskrift om Enköpings golfklubb, inte rönt motsvarande intresse som ESK-jubileumsbok. Heders Mats Taxén och övriga redaktionsmedlemmar som gjort ett hästjobb, ja en rasande bra summering av kommunens mest framgångsrika klubb. Gissningsvis är det inte många i landet som kan mäta sig med denna bedrift. 

Posten senast uppdaterad 26 okt 2014 kl. 19:36

51