Tillbaka till översikt
 
Klubbemblem

Valsta Syrianska IK

2011 spelade Valsta Syrianska i Division 1 Norra men åkte ur, 2012 spelar dom i Division 2 Norra.


Historik

Klubbens födelse
Det var en vinterdag 1993. Valsta IK spelade fotboll i div. 6 och Syrianska Föreningen spelade i korplagsserien. När Valsta IK var i behov av både en ny styrelse och ekonomiskt stöd trädde Syrianska Föreningen, med Suleyman Messo (Sulan) i spetsen, fram och föreslog en sammanslagning av de båda klubbarna. Valsta Syrianska Idrotts- och Kulturförening blev resultatet av sammanslagningen. Syftet var att skapa förutsättningar för en seriös satsning på ungdomar i Sigtuna kommun så att de fick möjligheten att spela fotboll istället för att gå sysslolösa på fritiden och riskera att dras in i sociala problem. Samtidigt saknades en förening i kommunen med visioner, visioner om att kunna erbjuda kommuninvånarna en underhållande, snabb och teknisk fotboll på högre nivå. Visionerna om att en dag kunna nå framgångar fanns tidigt hos den nybildade föreningen…..

Seriespel
1993 gick Valsta Syrianska IK in i Svenska Fotbollsförbundets seriesystem, klubben övertog Valsta IK:s plats i div. 6. Hasse Andersson ledde laget som slutade på 3:e plats, efter Bosna och seriesegraren Sigtuna IF. Några av nyckelspelarna var Recep Celik, Freddie Gonzales samt klubblegendarerna, Elias Charbachi, Kerim Karademir och ”Sulan”.

Första seriesegern togs under Micke Brobergs ledning 1994. Klubben vann serien överlägset och avancerade till div. 5.

1995 inleddes en ny era i klubben, Lasse Söderberg gjorde sitt inträde, med honom följde också andra duktiga spelare. Hans insatser, som har sträckt sig även utanför fotbollsplanen, har haft en stor betydelse för de framgångar som skulle komma.

Första året i div. 5 slutade med en 4:e plats för Håkan Hults grabbar, seriesegrare blev Roslagsbro. Framgångarna kom dock de två kommande åren när Costas Betsikokos anställdes som tränare inför säsongen 96. Med sin långa erfarenhet och kunskap om fotboll har hans bidrag till klubbens utveckling varit betydelsefullt. Och det blev som väntat succé direkt. Med ett mycket starkt manskap vann laget div. 5, och i efterföljande säsong togs även seriesegern i div. 4.

Det blev tre blandade säsonger i div. 3 innan laget klev upp i div. 2. Första säsongen (98) slutade med att laget fick kvala sig kvar i serien. Andra säsongen blev dramatisk. Endast målskillnad skiljde från uppflyttning sedan laget tappat ett försprång på 7 p i de tre sista matcherna. VP vann serien på samma poäng som vår tredjeplacering. I millenniets första säsong kom dock den efterlängtade seriesegern. Efter storspel hela säsongen med Kalle Fremding som tränare (även tränare 99) avancerade laget till div. 2. Några av de framträdande spelarna var: Elias Charbachi, Kerim Karademir, Robert Isberg och Kenth Dallessandro.

Med sikte mot toppen
Genom hårt ideellt arbete har vi nått de framgångar som vi kan visa upp idag. Men vi är inte nöjda! Vi siktar på att etablera oss i den absoluta Sverigeeliten, vägen dit ska präglas av vår filosofi: Att erbjuda kommuninvånarna god underhållning genom en teknisk och attraktiv fotboll.

Därför är vi också väldigt noga med att den huvudtränare som vi utser förespråkar samma typ av fotboll som oss. Genom att utse förre AIK spelaren, Svenska Mästaren och legenden, Vadim Jevtushenko till huvudtränare för representationslaget fr. o m. säsongen 2001, lyckades vi med målet att etablera oss i Division 2.

Inför säsongen 2006 genomförde Svenska Fotbollsförbundet en förändring i seriesystemet genom att införa två nya division 1 serier under Superettan. Säsongen 2005 kämpade laget länge för seriesegern, som skulle ha tagit oss till ett kval till Superettan, men orkade tyvärr inte hela vägen och slutade på en 4:e plats. Trots att vi inte nådde Superettan den gången så säkrade vi genom vår placering den åtråvärda platsen i den nya serien. Valsta Syrianskas avancemang till Division 1 är en viktig förutsättning för klubbens framtida satsningar mot toppen!

Satsning på ungdomar
Men vi nöjer oss inte med att bara sikta mot toppen. Vi tar ytterliggare ett steg, vi satsar även på att utveckla egna talanger som kan ta plats i vårt representationslag i ännu högre grad än tidigare. Att få behålla våra talanger och erbjuda dem en god miljö att utvecklas i som fotbollsspelare är av högsta prioritet för oss.

Vi i Valsta Syrianska IK vill därför ge alla ungdomar möjligheten och förutsättningarna att spela fotboll hos oss och utvecklas till högklassiga spelare.
Genom delaktighet, från yngsta knattespelare och ledare ända upp till seniornivå, samt god sammanhållning och trivsel bland både spelare och ledare ska vi erbjuda en underhållande fotboll som resulterar i nya framgångar…..

 
Till klubbens hemsida
Klubbfakta Valsta Syrianska IK
Grundad Hemort Supporters
Märsta 
Matcher mot ESK Fotboll
Datum Match Res. Mer
4 feb 2012 ESK vs. Valsta Syr.. 7 - 1 » Info
Skrivet om Valsta Syrianska IK på ESK Fotboll
Datum Artikel Kategori
9 mar 2012 Inför GUSK-ESK A-laget
20 feb 2012 Ytterligare 2 år med.. A-laget
4 feb 2012 Storvinst i första t.. A-laget
3 feb 2012 Inför ESK-Valsta Syr.. A-laget
 
837
847