Historia

Enköping SK Fotboll bildades 5 mars 1914. Klubbens hemmaarena heter Enavallen och byggdes 1934 och renoverades 1992. Lite kort historik bakåt i tiden.

2023

Efter en väl genomförd säsong i div III Norra Svealand så stod vi som klara seriesegrare. Ett kvitto på att vi genom idogt arbete, främst sportchefen Pelle Johansson, med att behålla truppen från i fjol, fick den stabilitet och styrka som krävs för att vinna en serie.

I stort sett hela truppen blev kvar från året innan och vi lyckades knyta till oss tre unga lovande spelare som har anknytning till Enköpingsområdet. Alvin Johansson (Örsundsbro/VSK akademi), Filip Sandsten (Håbo) samt Anton Kreuger (UNIK, Uppsala).

Att vi lyckades behålla tvillinbröderna från Portugal, Kakra och Panin Boayke-Mensa, betydde också mycket för vår spetskompetens. Tillsammans med Filip Sandstens speed och Linus Zetterströms (21 mål) och Haris Bajramovics (17 mål) målform under säsongen så var vi ett ständigt hot framåt och väldigt effektiva.

Våran defensiv som alltid varit vår styrka sviktade i vissa matcher vilket främst berodde på många olika formationer under säsongen pga skador. Joel Bernhardsson missade mycket av försäsongen, Martin Lönnebergs problem med sin axel fortsatte och Johan Lindgren hade småskador under hela säsongen. Kul istället att våra unga ytterbackar Eric Johansson och Elis Persson tog ytterligare stora steg i sin utveckling och var två av de bästa spelarna under främst hösten.

Mittfältet styrdes som vanligt av våra trotjänare Mohammed Ibrahim och Alexander Persson-Njie med stor hjälp av unga Elias Östman Lövgren. Komplementet med Anton Kreuger på innermittfältet och Filip Sandsten på kanten var mycket vägvinnande under i stort sett hela säsongen.

Under hösten fick vi in två viktiga nyförvärv, Simon Gustafsson målvakt från IFK Västerås, och Tomas Brolins son Sebastian (Hardenborg-Brolin) från Hammarby TFF, som ett bra komplement i den offensiva delen. Simon gjorde en riktigt fin höst när Gustaf Perssons rygg inte höll.

Vi var i topp av serien under hela säsongen och vann dessutom båda derbyna mot Fanna BK med klara siffror, 4-0 hemma och 4-1 borta. Viktigt var också att vi tog de poäng vi behövde mot övriga topplag. Det var i stort sett bara förlusten mot GUSK borta (1-2), trots stort spelövertag, som var plumpen i protokollet.

Den 21/10 var det avslutningsfest på Buster Sport med laget, ledare, styrelse, matchdelegater, ESK Ungdom samt sponsorer. Drygt 50 personer allt som allt. Under kvällen avtackades Johan Lindgren som nu flyttar hem till Avesta och Patrick Lundemo som troligtvis lägger skorna på hyllan för gott nu när han blivit pappa. Dock är osvuret bäst som Putte själv sa under kvällen.

Priset till Årets Spelare och Spelarnas Spelare gick, inte helt oväntat, till Mohammed Ibrahim som gjorde en av sina bästa säsonger i ESK-tröjan. Linus Zetterström blev Årets Målskytt och också skytteligavinnare i div III Norra Svealand med sina 21 mål. Eric Johansson fick motta Club 100:as pris som bästa unga spelare och som gjort störst framsteg under säsongen.


2022

Efter den snöpliga degraderingen till division 3 Norra Svealand inför säsongen 2022 så fick vi ändå behålla den stomme av spelare som vi definitivt ville ha kvar.

Många spelare försvann där bl a tongivande Andreas ’Tosse’ Larsson som ville trappa ner på träningar och hamnade i Fanna BK istället. Även spelare som Ibat Younis, Martin Lönneberg, Jocke Pettersson och Andreas Johansson försvann men som ändå hade anknytningen till Enköping. Martins skada gjorde att han valde att trappa ner. Nu till 2023 är han intresserad igen vilket är väldigt kul. Både Jocke och Ante följde med Tosse till Fanna.

2022 blev då året då vi verkligen behövde värna om våra egna produkter igen och se till att vi framöver har en mycket bättre rekrytering från vår ungdomsverksamhet.

Tre unga spelare, Eric Johansson, Elis Persson och Elias Lövgren Östman, slog sig definitivt in i startelvan och medverkade i stort sett i alla matcher från start eller som inhoppare. Axel Lindgren (född -03) gjorde också en del inhopp fram tills han olyckligt blev skadad och aldrig riktigt kom tillbaka under säsongen. Vi hade även flera unga spelare som fick chansen, där Davit Tadevosyan (född -05) blir en spännande spelare att följa den närmaste tiden.

Nygamla Patrick Lundemo gjorde en nysatsning och stod för en stark säsong. Samuel Granlund hämtades från Heby, och där finns det en oslipad diamant med mycket löpvilja. Viktor Zivina, Ryad Muhic och David Eriksson anslöt också till truppen. Framför allt Ryad (född -04) har potential och vi hoppas att han blir kvar till nästa säsong.

Efter en något seg säsongstart, som påminde lite om fjolårets start, så började vi få ordning på spelet under slutet av våren. Tyvärr skulle de tappade poängen mot Bollstanäs och, framför allt mot, Viggbyholm på våren bli betydelsefulla i slutet av säsongen. Vi borde även ha vunnit mot topplaget Spånga på våren och därmed verkligen varit med och krigat om slutsegern.

Höstsäsongen blev riktigt rolig, mycket tack vare tvillingbrorsorna från Portugal, Kakra och Panin Boakye-Mensa. De inledde bländande och blev nya publikfavoriter på Enavallen. Återstår att se var de hamnar nästa säsong. Förhoppningsvis hos oss.

Tyvärr spoilerades våra seriesegerdrömmar i hemmamatchen mot Arlanda FC där domarens horribla röda kort på Linus Zetterström blev helt matchavgörande. Efter den segern var Arlanda i stort sett klara seriesegrare. Vi hade en liten chans att komma ifatt Viggbyholm på kvalplatsen men vi missade den med en ynka poäng. En tredjeplacering var ändå en helt ok placering och säsongen i helhet får vi vara riktigt nöjda med. 2023 ser riktigt intressant ut nu.

Linus Zetterström klev fram och blev skyttekung i serien med sina 16 mål. Han blir nyttig för oss nästa säsong nu när vi vet att han stannar kvar och är ordentligt taggad inför 2023.

Vi gick vidare i Svenska cupen som enda division 3-lag då vi slog ut division 2-laget IFK Uppsala.  Tyvärr blev Dalkurd från SuperEttan för svåra i omgången efter och vi missade därmed gruppspelet i cupen.

Inför 2023 så har vi gjort klart med vår stomme i truppen, med bla Gurra i mål, Mohammed, Alex Persson, Johan Lindgren, Linus Z, Lundemo, Marcus Ytter och Samuel. Rasmus Lindgren och Joel Bernhardsson funderar fortfarande. En förhoppning är att även Haris Bajramovic kommer tillbaka. Han är i alla fall sugen på spel igen nu när han är i stort sett skadefri. Även Martin Lönneberg som nämnts tidigare kan vara aktuell. Det här gänget tillsammans med våra unga spelare och eventuellt några ytterligare nyförvärv gör att 2023 ser rikltigt intressant ut. Att även Henrik Norrström och Marcus Karlsson vill fortsätta träna våra spelare känns väldigt inspirerande.


2021

Fotbollsåret 2021 i division II Norra Svealand blev återigen en annorlunda historia. Vi fick till en riktigt slagkraftig trupp trots att vi tappade några viktiga spelare i Emeh, Danilo och Jonathan Häll. Samtidigt lämnade en stomme med Calle Söderberg, Pontus Lundén och Jonatan Ålin som haft skadebekymmer de senaste åren, för att starta upp Fjärdhundra SK igen. 

En mängd nya spelare i truppen alltså. Linus Zetterström, brorsorna Rasmus och Johan Lindgren, Mattias Rosell, Linus Sjöberg, Alan Naib, Carl Siljander och Kevin Lundin för att nämna några av de mest tongivande samt att Jocke Pettersson kom åter från Fanna BK.

Truppen kändes väldigt slagkraftig trots många nya spelare. Tyvärr så blev försäsongen återigen spoilerad av pandemin. Säsongsstarten flyttades fram datum för datum. Till sist startade den i början av juni. Ett komprimerat matchschema då alla 28 matcher skulle tryckas ihop under säsongen. En träningsmatch hann vi med och den vann vi övertygande mot seriekonkurrenten IFK Lidingö med 2-0.

Även ledarsidan förstärktes upp och vi hade alla förutsättningar för en positiv och kul säsong. 

Tyvärr fick vi en miserabel start på säsongen med alldeles för få inspelade poäng trots ganska så bra spel. Det innebar att vi snabbt hamnade i botten av tabellen och varje match blev viktigare och viktigare att vinna.

Inför höstsäsongen så valde både Mikael Lindqvist och Haris Smajic att hoppa av som tränare. Vi fick snabbt sondera terrängen och hade tur att Henrik Norrström, ungdomsledare och tidigare A-lagspelare, nappade på uppgiften. Tillsammans med Johan Slättman blev de våra nya huvudtränare. Under sommaren fick vi även in tre nya spelare, Kenneth Carlie, Abdo ’Abbe’ Bahre och Leonardo Garroz. Haris Bajramovic som varit skadad under våren valde också att lämna oss i o m att skadan inte blev bättre. Kenneth och Abbe blev två riktigt bra injektioner för truppen och Kenny gjorde hela 7 mål under hösten. Tyvärr blev Martin Lönneberg skadad och borta resten av säsongen.

Vi spelade en bättre fotboll under hösten men samtidigt började bottenkonkurrenterna också att vinna, så upplösningen blev ett rafflande scenario. Vi hade allt i våra egna händer inför sista omgången. Vinst borta mot GUSK och vi var klara, men även ett oavgjort resultat kunde räcka om övriga matcher gick oss i händerna. Efter ledning med 1-0 så föll vi ihop som ett korthus och förlorade med 2-4. Ett resultat som även betydde att GUSK följde med oss ner i trean.

Lagkaptener: Johan Lindgren (höst) och Rasmus Lindgren (vår, Rasmus skadad under nästan hela hösten)

Bästa målskyttar: Linus Zetterström (8 mål), Kenneth Carlie och Alan Naib (7 mål var)

Tongivande spelare: Gustaf Persson, Joel Bernhardsson, Mohammed Ibrahim, Andreas Larsson, Martin Lönneberg, Johan Lindgren, Linus Zetterström, Alan Naib, Kenneth Carlie, Mattias Rosell, Ibat Younis och Rasmus Lindgren.


2020

Fotbollsåret 2020 blev en konstig historia. Vi rustade oss bra inför derbysäsongen mot Fanna BK i divsion 2 Norra Svealand. Hela nio (9) nya spelare anslöt där Joel Bernhardsson (Sirius Akademi) i backlinjen, Jonathan Häll (Västerås) på mitten och tre offensiva spelare, Danilo Al-Saed (Håbo FF), Izuchukwu Emeh, tillbaka i ESK efter bl a en kort träningssejour i Fanna, och Haris Bajramovic var de som lyckades bäst. 

Haris Bajramovic och Micke Tuhkanen, tillbaka i ESK, kom båda från Fanna BK, Emil Pettersson (mv) och Markus Lindholm från Sala FF samt Ibat Younis från Sandvikens IF. Vi lånade också Viktor Steen från VSK under våren. Unge Geraud Djotodia (född -04) fick ögonen på sig tidigt under säsongen och blev permanent uppflyttad till A –truppen.

I övrigt fick vi behålla den stomme som vi hade under säsongen 2019. I stort sett var det bara Kevin Rodeblad som värvades av Jönköping Södra (SuperEttan), Hugo Östlund-Rödlund till IFK Eskilstuna och Joakim Pettersson som gick till Fanna som försvann.

Martin Andersson valde tyvärr att sluta som tränare och snabbt fick vi in en ny tränarduo. Mikael ’Linkan’ Lindqvist, med många år i ESK U tidigare, och Haris Smajic kom båda från Sirius Akademi där de kamperat ihop i flera år. Även på fysiosidan förstärkte vi med Robert ’Frezon’ Fredriksson och Peter Holst. Henrik ’Henkan’ Johansson utökade sin roll som målvaktstränare och var med på heltid.

Så vi inledde med en stark trupp och en stark ledartrojka. Vi hann spela några träningsmatcher med blandat resultat. Sen kom Covid-19.

Efter många turer hit och dit så bestämdes det i alla fall att det skulle bli en enkelserie och med max 50 personer i publiken.

Vi gjorde en riktigt bra säsong men föll på målsnöret och blev trea i tabellen. Lite tråkigt då vi vann mot Hudiksvall som vann serien. Avslutningsmatchen och derbyt mot Fanna BK blev ju tyvärr aldrig den folkfest vi hade hoppats på. Dessutom var Fanna så gott som redan degraderade och vi vann komfortabelt med 4-1.

Vi var för första gången på flera år med i Svenska Cupen. Vi gjorde en riktigt bra match mot Haninge, som var topplag i div 1 hela säsongen, men föll i förlängningen.

Bästa målskyttar under säsongen blev Haris Bajramovic och Danilo Al-Saed med sju mål vardera.

Lagkaptener: Michael Tuhkanen och Jonathan Häll

Tongivande spelare 2020: Gustaf Persson, Jonathan Häll, Martin Lönneberg, Mohammed Ibrahim, Joel Bernhardsson,

Izuchukwu Emeh, Danilo Al-Saed, Marcus Ytter, Michael Tuhkanen, Haris Bajramovic, Pontus Lundén, Ibat Younis och Andreas 'Tosse' Larsson.


ESK B

B-laget gjorde också en fin säsong, vann serien före UNIK 2 (också en enkelserie) och tog steget upp till division 6. Daniel Ollert, Hans Persson, Adrian Berglund och Leif Ståhl ledde den unga truppen även under 2020. Erik Johansson, Elis Persson och Ludvig Källman var de tongivande spelarna, vilket är kul då de är en investering för framtiden.


2019

Tillbaka i div II Norra Svealand och en blygsam 11:e plats.

Målet var att hänga kvar men med något större marginal.

Säsongen började lovande med en position strax efter de tre topplagen, men med sex raka matcher utan poäng blev det en jobbig höst för att klara kontraktet.

Skyttekung blev återigen Jonathan Böckert med 14 fullträffar.

Lagkapten: Alexander Persson-Njie

Tränare: Martin Andersson, ass Jonny Rödlund

Inför säsongen så värvades en hel del intressanta spelare såsom Joel Berhane (Eskilstuna City), Kevin Custovic (VSK) och Felix Ljunggren (IK Sirius) samt en återvändande Hugo Östlund Rödlund (VSK).

Tyvärr försvann Joel tidigt pga för lite speltid. Custovic (lån från VSK) imponerade i inledningen men trivdes inte riktigt och återvände till Västerås under hösten.

Felix (Sirius U19) gjorde en riktigt stark inledning med flera mål. Tyvärr skadade han sig efter 11 matcher och lyckades inte bli riktigt helt återställd under resten av säsongen.

Spelarnas spelare blev unge Kevin Rodeblad Lowe, nyförvärvet från Ursvik med Brommapojkarna som moderklubb.

Kevin gjorde en stark säsong och provtränade med Jönköping Södra (SuperEttan) under sommaren.

Övriga spelare:

Gustaf Persson, Pontus Lundén, Calle Söderberg, Tosse Larsson, Mohammed Ibrahim, Jawad Mohammadi, Jonatan Ålin, Martin Lönneberg, Willy Wickman, Gabbe Westergren, Jocke Pettersson.


2018

Äntligen seriesegrare i div III och uppflyttning till div IINorra Svealand!

Efter en lyckad vår där spelet var upp och ner så tog vipoäng när det behövdes och ledde knappt före Franke.

Frankes misslyckade höst samt vårt stabila spel betydde ensolklar serieseger före starka Kungsängen (kvalade sig ju också upp tilltvåan).

Skyttekung: Jonathan Böckert (18 mål). Alexander Persson Njie kapten. Martin tränare.

Amerikanerna Tristan Korras och Chester Castelaw (vår)tillförde fart och fläkt på träningarna. Kusinerna Jonathan Böckert och HugoRödlund (vår) stärkte truppen ytterligare.

Till hösten kom också Victor Wernersson från Lund in ochvisade hög klass.

Övriga spelare:

Gurra, Tosse, Pontus, Calle, Jocke P, Lönneberg, Adrian Alan(tillbaka), Lundemo, Jonte (skadad höst), Mohammed, Willy, Gabbe, Jawad.


2017

Tvåa i division III efter Täby.

Misslyckat kval mot Newroz och Åmål betydde ny divisionIII-säsong 2018.

Jonte Ålin bästa målskytt. Mohammed kapten. Tränare: Martin och Pelle J (vår).

Övriga spelare:

Gurra, Tosse, Alex, Pontus, Calle (tillbaka efterSala/Håbo), Ali Daher (från IFK Uppsala, vår), Lundemo, Lönneberg, Jocke P,Willy, Adrian B.

Täby och vi krigade om seriesegern in i det sista. Tyvärrvar vår skadedrabbade trupp allt för sliten i slutet av säsongen och orkadeinte ända fram.


2016 
Serietvåa efter IFK Lidingö och kvalplats till div II.
Trots två bra insatser mot Internazionale Stockholm, tränade av fd ESK-spelaren Filip Bergman, så blev det respass efter 0-0 hemma och 2-3 borta.

Noterbart: Unge Willy Wickman (född 2000), som fick sitt genombrott i år, blev uttagen till pojklandslagsläger på Bosön med Rolle Nilsson som förbundskapten. Stort!

Lagkaptener: Pontus Lundén och Mohammed Ibrahim (skadad och spelade endast en handfull matcher)
Bästa målskytt: Jonatan Ålin, 13 mål.
Årets mål: Andreas 'Tosse' Larsson borta mot Kista Galaxy.
Tränare: Martin Andersson och Pelle Johansson (från EIS)
Övriga framträdande spelare: Gustaf Persson (mv), Joakim Pettersson, Alex Persson-Njie, Martin Lönneberg, Bruno Dal Monte, Adrian Berglund, Patrick Lundemo, Joakim Reutfors, Ayub Bashir Omar och Alfred Lindblad (ny från EIS).

2015
Div IV Östra Svealand, kvalseger till div III
Serietrea efter Riala och VP räckte till sist för avancemang efter ett riktigt kvaldrama. 7-1 borta mot Fardhem-Garda på Gotland räckte precis för att vinna kvalgruppen före Uppsala Kurd (div III) och Spånga IS.
 
Noterbart 1: Segrar med 4-1 (borta) och 5-1 (hemma) mot seriesegraren Riala GoIF.
Noterbart 2: Ca 1300 personer såg det första derbyt mellan EIS och ESK på Enavallen, 3-0 till ESK.
Lagkapten: Mohammed Ibrahim
Bäste målskytt: Putte Lundemo, 15 mål
Tränare: Martin Andersson och Oscar Norrby (ass)
Övriga framträdande spelare: Gustaf Persson (mv), Mathias Forsström-Skeppar, Jocke Pettersson, Andreas 'Tosse' Larsson, Pontus Lundén, Jonatan Åhlin, Ayub Bashir Omar, Bruno dal Monte, Adrian Berglund, Adrian Alan, Johannes Andersson och Joakim Reutfors.
 
2014
Division III Norra Svealand 11:a och näst sist i tabellen.
Tyvärr räckte inte det unga och orutinerade laget till utan laget blev degraderat.
Tränare: Martin Andersson och Oscar Norrby (ass)
Skyttekung: Bruno Dal Monte, 4 mål

2013 
Division II Norra Svealand 12:a och sist i tabellen.
Trots två tappade startelvor inför säsongen så gick våren över förväntan. Tyvärr räckte inte det unga och orutinerade laget till med endast 2 inspelade poäng under hösten. Dessutom två tunga avbräck när Rasmus Fries och Martin Andersson blev skadade. Kul dock att många unga spelare fick chansen att visa upp sig i A-laget, juniorerna Jonatan Ålin(1997) och Bruno Dal Monte(1996) var de två yngsta som spelade.
Kuriosa: ESK tog poäng mot alla 4:a topplagen och blev knappt utslagna ur Svenska Cupen av Örgryte IS(SuperEttan).
Tränare: P-Å Swärdh och Martin Andersson (ass)
Lagkapten: Linus Bylin
Skyttekung: Filip Norell, 10 mål
Övriga framträdande spelare: Gustaf Persson, Pelle Bodin, Calle Söderberg, Nicklas Eriksson, Alex Persson-Njie, Emil Ekström, Patrik Lundemo, Kushtrim Trimi och Mikus Ahosson.

2012
Division 1 sejouren blev endast ettårig. ESK slutade på en 14:e plats, sist i tabellen med endast 8 inspelade poäng och degraderingen till Division 2 var tyvärr ett faktum. Steget mellan division 1 och 2 är stort och det var troligen ett eller två år för tidigt för vårt unga lag att ta sig and division 1.
ESK kom 3:a i den ungdomsbonus tävling som satts upp av Svenska Spel (de lag som spelar med flest spelare födda -93 eller senare), detta tillförde ESK välbehövliga 50 Tsek.
Tränare: Siggí Jónsson och P-Å Swärdh(ass). Efter sommaruppehållet coachade P-Å Swärdh och Martin Andersson laget då Siggi var sjukskriven.
Skyttekung: Joel Rajalakso och Erik Andersson stod för 5 mål vardera och var därmed internt bästa målskyttar.
I början på december signade Joel Rajalakso på ett 3-årigt avtal för Åtvidabergs FF. Därmed har ESK levererat 2 Rajalakso bröder till Allsvenskan, Joel till Åtvidabergs FF och Sebastian till Djurgårdens IF.

2011
Serieseger i division II Norra Svealand och avancemang till Division 1 Norra Svealand. 8 av 11 spelare i startelvan har bestått av spelare som kommer från trakten. Med en snittålder på startelvan som är endast 20,8 år. Med överlägsen målskillnad, + 29, mot serietvåan Sandvikens +15. Med flest gjorda mål, 47st, mot tabellfyran Skiljebos 41st. Med minst insläppta mål, 18st, mot tabelltvåan Sandvikens 21st. Skyttekung: Joel Rajalakso 14 mål. Tränare: Siggí Jónsson och P-Å Swärdh(ass).

2010
Spel i division II Norra Svealand (9:e plats) med många egna produkter och spelare från trakten.
Kuriosa: Djordje Pantic, ESK-målvakt 2008, spelar Champions League med Debrecen.
Två ’gamla’ tränare, Micke Borgqvist och Jeppe Blomqvist, tar över som tränare i ’Bajen’.
Daniel Jarl skriver på för Djurgårdens IF under sommaren.
Skyttekung: Jimmy Kristiansson 7 mål.
Tränare: Siggí Jónsson och P-Å Swärdh (ass).
Lagkapten: Tobias Forsberg (skadad från omgång 10), Jay Harris (klubbyte omgång 15) och Damion Scott.
Övriga framträdande spelare: Henrik Johansson, Linus Bylin, Micael Tuhkanen, Pelle Bodin, Philip Lenell, Dave Simpson (vår), Markus Niklasson, Philip Zamayeri, Joel Rajalakso, Alexander Persson-Njie, Emeh Izuchukwu och Rasmus Fries.

2009
Efter massflykt av spelare och problem med att få i ordning en ny slagkraftig trupp, blev det tyvärr ännu en degradering, nu ner till division II.
Kuriosa: Erik Hamrén, ESK-tränare 1987-88, blir ny förbundskapten för det svenska A-landslaget.
Peter Gerhardsson, ESK-spelare 1991-92 och tränare 2000-02, nomineras som en av årets tränare i Allsvenskan (Mikael Stahre, AIK, vinner).
Skyttekung: Andreas ’Ante’ Ljunggren-Eriksson 9 mål, trots 8 missade matcher bland annat pågrund av en knäskada.
Tränare: Jesper Blomqvist och Ramin Kiani. Per Gidlund och Lasse Himanen ersatte dem de sista 6 matcherna.
Lagkapten: Eric Hammar (Ludde Bergström vikarierade i början på säsongen). Även Daniel Jarl bar bindeln några matcher.
Övriga framträdande spelare: Linus Bylin, Anders Lindberg, Filip Nekmouche, Ilyas Merkes, Radoslaw Becalik, Gabriel Rhawi, Tobias Forsberg, Joel Rajalakso, André Andersson, Sebastian Frisén, Jamal Mohamed (vår) och Micael Tuhkanen.

2008
Degradering till division I Norra efter en 15:e plats i Superettan. En tung säsong med många jobbiga mål i slutskedet av matcherna. Trots seger i sista matchen mot Mjällby så räckte det inte till kvalspel. ESK når däremot större framgångar i Svenska Cupen detta år, man når en semifinalplats där man möter Allsvenska serieledarna IFK Göteborg. ESK stod upp bra i denna match men man förlorade med 0-3, de två sista målen kom i 89 resp 90:e matchminuten.
Kuriosa: Tobias ’Foppa’ Forsberg lånas ut till Djurgårdens IF.
Skyttekungar: Mats Lundin och Niklas Klingberg 6 mål vardera.
Tränare: Bo Petersson (manager), Jesper Blomqvist och P-Å Swärdh (vår), Jesper och P-Å Swärdh (höst).
Lagkaptener: Mario Dodic och Eric Hammar (delat ledarskap).
Övriga framträdande spelare: Andreas Ljunggren-Eriksson, Ludwig Bergström, Djordje Pantic, Bruno Soares, Robert Stoltz, Viktar Sokal, Micael Tuhkanen, Daniel Olsson, Peter Holm, Anders Lindberg och Jamal Mohamed.

2007
Tolfte placering i SuperEttan. Sebbe Rajalakso skyttekung med 8 mål.
Kuriosa: Femton nyförvärv där Mario Dodic utmärker sig mest och blir årets spelare.
Jesper Blomqvist värvas som ny tränare. Martin Andersson och Sebbe värvas av Djurgårdens IF.
Tränare: Bo Petersson (manager), Jesper Blomqvist och P-Å Swärdh.
Lagkapten: Magnus Reuterwall
Övriga framträdande spelare: Ludwig Bergström, Nicklas Bergh, Peter Holm, Eric Hammar, Mats Lundin, Anders Lindberg, Daniel Olsson, Sergiy Mytin, Vitali Gussev, Aivar Anniste (vår), Johan Johansson, Jamal Mohamed (höst), Andreas Ljunggren-Eriksson (höst), Rory Davies, Martin Andersson och Niklas Klingberg (höst).

2006
Serieseger i division I norra och avancemang till SuperEttan. Martin Andersson skyttekung med 12 mål och årets spelare.
Kuriosa: Förlust med 7-2 borta mot Robertsfors som åkte ur serien. Elva nyförvärv.
Lagkaptenen Fredrik Ulmstedt avslutar sin långa fotbollskarriär.
Tränare: Michael Borgqvist och P-Å Swärdh
Lagkapten: Fredrik Ulmstedt
Övriga framträdande spelare: Magnus Reuterwall, Ludwig Bergström, Eric Hammar, ’Pavo’ Andersson, Henrik Norrström, Dinko Felic, Rory Davies, Thomas Lekander, Sebastian Rajalakso, Marko Ljubinkovic (vår) och Tomasz Stolpa (höst).

2005
Serieseger i division II östra och avancemang till nya division I norra. Kvalförlust mot Umeå FC för avancemang direkt till SuperEttan. Andreas Kovacs återigen som domare med avgörande domslut.
Skyttekung: Tomas ’Pavo’ Andersson med 10 mål.
Kuriosa: I kvalet mot Umeå blev Kovacs inkallad som ersättare. McDonald Mariga värvas av Helsingborgs IF för miljonbelopp.
Tränare: Michael Borgqvist och P-Å Swärdh.
Lagkapten: Fredrik Ulmstedt
Övriga framträdande spelare: Magnus Reuterwall, Henrik Johansson, Kristoffer Boman, Henrik Norrström, Martin Andersson, Johan ’JT’ Thörnblom, Joen Averstad, Sebastian Rajalakso, P-G Wellbrant och Johan Johansson.

2004
Respass ur SuperEttan efter tung förlust i sista matchen mot redan degraderade Friska Viljor. Domaren Andreas Kovacs 'olycklig' domare för 5:e gången den här säsongen.
Kuriosa: Martin Andersson blir hånad av Keijo Hyvärinen (domare) borta mot Assyriska.
Bosse Petersson tar över som tränare de sista två matcherna.
Tränare: Hasse Eskilsson och 'Bobben' Lydeborn
Lagkapten: Fredrik Ulmstedt
Övriga framträdande spelare: Marco Da Silva, Magnus Reuterwall, Henrik Johansson, Berger, Jonny Rödlund, Kristen Vikmää, Johan Norell, Kenny Stamatopolus, Benny Olsen, Nichlas Norell, Brima Koroma, Robert Sjösten, M’taka Simba och Johan Johansson.

2003
ESK i allsvenskan! Tyvärr räckte vi inte riktigt till och blev sist med endast 14 poäng.
Andreas Hermansson bäste målskytt med 8 mål.
Kuriosa; 4-0 mot Helsingborg på Olympia – trots vissa problem under resans gång.
Tung skada på Johan Johansson hela säsongen.
Tränare; Peter Lenell och Per Apelgren
Lagkapten; Fredrik Ulmstedt
Övriga framträdande spelare; Marco Da Silva, Magnus Reuterwall, Henrik Johansson, Jonny Rödlund, Peter Berggren, Johan Norell, Kenny Stamatopolus, Nichlas Norell, Berger, Johan Wallinder, Baskim Sopi och Adde Ulmstedt.

2002
Tvåa i SuperEttan och avancemang till Allsvenskan. ESK:s största ögonblick någonsin. C:a 2500 personer möter upp laget på Enavallen denna klassiska höstkväll.
Kuriosa; Olle Kullinger och Nichlas Norell öste in 16 mål var.
Tränare; Peter Lenell och Peter Gerhardsson
Lagkapten; Fredrik Ulmstedt
Övriga framträdande spelare; Marco Da Silva, Adde Ulmstedt, Magnus Reuterwall, Tomas 'Pavo' Andersson, Henrik Johansson, Jonny Rödlund, Patric Feltendahl, Peter Berggren, Jensa Gustafson, Benny Olsen, Robert Sjösten och Johan Johansson.

2001
Mitten placering i Superettan.
Tränare; Bo Petersson och Peter Gerhardsson
Lagkapten; Fredrik Ulmstedt
Övriga framträdande spelare; Adde Ulmstedt, Tomas 'Pavo' Andersson, Magnus Reuterwall, Henrik Johansson, Thomas ’Fisken’ Andersson, Patric Feltendahl, Peter Berggren, Jensa Gustafson, Patrik Sundström, Anders Alé, Goran Jevtic och Johan Johansson.

2000
Mittenplacering i SuperEttan.
Thomas ’Fisken’ Andersson bäste målskytt.
Kuriosa; Adde Ulmstedt gör sitt första mål i A-laget borta mot Assyriska.
Tränare; Bo Petersson och Peter Gerhardsson
Lagkapten; Fredrik Ulmstedt
Övriga framträdande spelare; Anders Alé, Magnus Reuterwall, Henrik Johansson, Adde Ulmstedt, Ville Andersson, Tomas ’Pavo’ Andersson, Afo Dodo, Patric Feltendahl, Peter Berggren, Jensa Gustafson, Andreas Brännström och Johan Johansson.

1999
Avancemang till nystartade SuperEttan efter en fjärdeplacering i division I norra.
Thomas ’Fisken’ Andersson bäste målskytt.
Kuriosa: Turneringen i Gambia som slutade med finalförlust.
Tränare; Bo Petersson och Kenta Carlsson (ass/massör). Kjell Taxén ansvarig för B-laget.
Lagkapten; Fredrik Ulmstedt
Övriga framträdande spelare; Lasse Geschwindt, Adde Ulmstedt, Magnus Reuterwall, Henrik Johansson, Tomas ’Pavo’ Andersson, Patric Feltendahl, Peter Berggren, Jonas Bodin, Fredrik Dahlin, Peter Lindelöv och Pelle Johansson.

1998
ESK tillbaka i finrummet efter serieseger i division II östra Svealand.
Fritte Ulmstedt (anfallare under hösten) och Benny Svanberg delar på skytteligavinsten.
Kuriosa; Heneskär hoppar av som tränare under försäsongen och Bosse Petersson tar över.
Patrik ’Bjerk’ Bjerketun avslutar sin aktiva karriär i A-laget och blir utsedd till årets spelare. Thomas Höglund värvas av Hammarby, återkommer till ESK under hösten.
Tränare; Bo Petersson och Lasse Himanen
Lagkapten; Fredrik Ulmstedt
Övriga framträdande spelare; Jonas ’Kryddan’ Rydell, Lasse Geschwindt, Adde Ulmstedt, Magnus Reuterwall, Conny Landström, Henrik Johansson, Tomas ’Pavo’ Andersson, Fredrik Dahlin, Benny Svanberg, Michael Eklund, Anders Bylin, Johan Hansson och Jonas Danils.

1997
Dramatik in i det sista när ESK blir degraderade till division II.
Kuriosa; Jones Kusi-Asare affären.
Tränare; Lennart Heneskär och Kenta Carlsson
Lagkapten; Mattias Hemlin
Övriga framträdande spelare; Fredrik Ulmstedt, Johan Goude, Adde Ulmstedt, Magnus Reuterwall, Thomas Höglund, ’Pavo’ Andersson, Michael Eklund, Anders Bylin, Stefan Akmar, Nicklas Johansson, Niclas Slagstedt, Daniel Pitkänen, Pelle Johansson, Johan Ytterbom och Jonas Danils.

1996
Kvalsegrar mot Sandviken respektive Visby Gute och avancemang till division I norra.
Kvalhjälte; Magnus ’Reute’ Reuterwall med tre viktiga mål.
Kuriosa; Minusgrader i mötet mot Sandviken borta och snörusk i hemmamötet med Visby.
Tränare; Rune Berglund och Lennart Heneskär
Lagkapten; Mattias Hemlin
Övriga framträdande spelare; Patrik Bjerketun, Fredrik Ulmstedt, Johan Goude, Adde Ulmstedt, Magnus Reuterwall, Thomas Höglund, Michael Eklund, Anders Bylin, Stefan Akmar, Niclas Slagstedt, Thomas Johansson, Stefan Fagerström, Tony Martinsson, Johan Ytterbom och Raymond Pettersson.

1995
Mittenplacering i division II östra Svealand.
Niclas Slagstedt skyttekung med 10 mål.
Kuriosa; Stefan Fagerströms bilkörning.
Tränare; Peter Lenell och Ralf Bäckroos
Lagkapten; Mattias Hemlin
Övriga framträdande spelare; Patrik Bjerketun, Fredrik Ulmstedt, Adde Ulmstedt, Magnus Reuterwall, Thomas Höglund, Michael Eklund, Anders Bylin, Thomas Johansson, Joakim Jonsheden, Jens-Peter Jansson och Raymond Pettersson.

1994
Mittenplacering i division II östra Svealand.
'Bjerk' bäste målskytt med 7 mål.
Kuriosa; Träningslägret i Parma var en riktig höjdare.
Tränare; Peter Lenell och Ralf Bäckroos
Lagkapten; Mattias Hemlin
Övriga framträdande spelare; Patrik Bjerketun, Fredrik Ulmstedt, Adde Ulmstedt, Magnus Reuterwall, Thomas Höglund, Michael Eklund, Anders Bylin, Mikael Österman, Pelle Eriksson, Niklas Bodin, Johan Ytterbom, Jocke Pasanen, Rikard Wallin, Daniel Ahnström, Mattias Wengrud och Raymond Pettersson.

1993
Mittenplacering i division II östra Svealand efter att ha varit nedflyttningshotade.
Pelle Eriksson skyttekung.
Kuriosa; Obesegrade de sista åtta matcherna och utskällningen av domaren i Sandviken - Men snälla rara lilla domarj-vel. Materialare ’Mysse’ tog oförstående på sig det hela.
Tränare; Peter Lenell
Lagkapten; Mattias Hemlin
Övriga framträdande spelare; Patrik Bjerketun, Fredrik Ulmstedt, Adde Ulmstedt, Magnus Reuterwall, Thomas Höglund, Michael Eklund, Anders Bylin, Mikael Österman, Pelle Eriksson, Niklas Bodin, Jocke Pasanen, Rikard Wallin, Mattias Wengrud och Raymond Pettersson.

1. Visby IF Gute 22 14 2 6 55-31 44 Uppflyttad
2. Väsby IK FK 22 12 4 6 52-24 40 Playoff
3. Nacka FF 22 11 7 4 37-24 40
4. Syrianska För. 22 7 10 5 30-25 31
5. Gimo IF 22 9 4 9 40-47 31
6. BKV Norrtälje 22 8 6 8 36-35 30
7. Enköpings SK 22 7 9 6 31-33 30
8. IFK Stockholm 22 8 5 9 25-24 29
9. Älvsjö AIK FF 22 7 7 8 28-34 28
10.Bollnäs GIF 22 6 6 10 32-41 24 Playoff
11.Films SK 22 5 6 11 25-45 21 Nedflyttad
12.Södertälje FF 22 3 4 15 26-54 13 Nedflyttad

1992
Degradering från division I norra efter våren. Avancemang från kvalettan, men kvalförlust mot Uddevalla.
Kuriosa; Solförmörkelse under bortamatchen mot Skellefteå och Palle Erikssons frisparksmål (3-1) mot Uddevalla hemma. Träningsläger till Finland, 36 timmar.
Tränare; P-O Johansson och Peter Lenell (vår), Anders Wengrud och Peter Lenell (höst)
Lagkapten; Kjell Taxén
Övriga framträdande spelare; Mattias Hemlin, Patrik Bjerketun, Peter Gerhardsson, Thomas Höglund, Michael Eklund, Burt Ohlsson, Hasse Thorsén, P-Å Swärdh, Rikard Wallin, Mattias Wengrud, Janne Edvinsson, Fredrik Jakobsson, Stefan Holm och Raymond Pettersson.

1991
Fyra i division I norra.
Kuriosa; Burt Ohlsson spelade med Stan Smith-skor på konstgräs mot Luleå borta.
Peter Gerhardsson värvas och blir skadad (korsbandet) efter bara fyra omgångar.
Peter Lenell blixtinkallas som mittback mot Gefle och är bäst på planen.
Tränare; Pugh Pettersson och P-O Johansson
Lagkapten; Kjell Taxén
Övriga framträdande spelare; Uffe Eriksson, Mattias Hemlin, Patrik Bjerketun, Mats Wahlberg, Stefan Hillborg, Michael Eklund, P-Å Swärdh, Anders Åhlin, Janne Edvinsson, Kenta Carlsson, Hasse Thorsén, Stefan Holm och Raymond Pettersson.

1990
Kvalseger mot Skövde AIK och avancemang till division I norra. Kvalhjälte; Patrik ’Bjerk’ Bjerketun med avgörande hörnmål hemma mot Skövde.
Kuriosa; Uffes vapendragare från ’Bajen’, Mats Wahlberg värvas.
Tränare; Pugh Pettersson och P-O Johansson
Lagkapten; Kjell Taxén
Övriga framträdande spelare; Uffe Eriksson, Mattias Hemlin, Patrik Bjerketun, Mats Wahlberg, Stefan Hillborg, Michael Eklund, P-Å Swärdh, Anders Åhlin, Janne Edvinsson, Kenta Carlsson, Hasse Thorsén, Stefan Holm och Raymond Pettersson.

1989
Mittenplacering i division II östra Svealand.
Hasse Thorsén bäste målskytt.
Kuriosa; Uffe Eriksson återbördas till ESK efter landslags-, proffs- och Allsvenskt spel.
Sommarmatch mot Aston Villa, förlust med 2-0 och engelska landslagsspelaren Mark Walters tvåmålskytt.
Tränare; Pugh Pettersson och Peter Lenell
Lagkapten; Kjell Taxén
Övriga framträdande spelare; Stefan Hillborg, Lennart Heneskär, Mamoud Salehabbady, Burt Ohlsson, Patrik Bjerketun, Mattias Hemlin, Janne Edvinsson, Raymond Pettersson, P-Å Swärdh, Nichlas Norell, Joakim Jonsheden, Robert Rönnholm och Michael Eklund.

1988
Tvåa i divison II norra efter hård strid med Kiruna FF.
Kuriosa; Petri Mietinens bagage till norrland - en blöt handduk och bara en sko.
Sommarmatch mot Arsenal med bl a Paul Merson, Niall Quinn och David Rocastle. Förlust med 6-0.
Tränare; Erik Hamrén och Pugh Pettersson
Lagkapten; Peter Lenell
Övriga framträdande spelare; Patric Söderberg, Thomas Åkerlund, Anders Bylin, Palle Eriksson, Raymond Pettersson, Patrik Bjerketun, Michael Eklund, P-Å Swärdh, Hasse Thorsén, Anders Åhlin, L-G ’Juppe’ Carlsson, Peter Lagélius, Kjell Taxén, Nichlas Norell och Janne Edvinsson.

1987
Sexa i division II östra Svealand.
Lasse Pettersson bäste målskytt.
Kuriosa; Hamréns utskällning av Lasse P före sista matchen mot Rynninge borta – seger med 6-2 och Lasse fyramålsskytt.
Tränare; Erik Hamrén och Pugh Pettersson
Lagkapten; Peter Lenell
Övriga framträdande spelare; L-G ’Juppe’ Carlsson, Patric Söderberg, Mats Andersson,
Kjell Taxén, Tommy Sjölund, Raymond Pettersson, Anders Bylin, Göran Öhman,
Patrik Bjerketun, P-Å Swärdh, Hasse Thorsén, Burt Ohlsson, Johan Vide, Janne Edvinsson, Hasse Lindh och Peter Lagélius.

1986
Tung degradering från division II norra efter endast 2-2 i sista matchen hemma mot VSK.
Kuriosa; Blivande ministern Thomas Bodström värvas. B-laget vinner allsvenska reservlagsserien.
Tränare; Ralf Bäckroos och ’Kakan’ Cederlund
Lagkapten; Peter Lenell
Övriga framträdande spelare; Christian Malvezzi, Jari Mattila, Patric Söderberg, Janne Pettersson, Conny Asklöf, Lasse Pettersson, Kenta Carlsson, Hasse Thorsén, Stefan Holm, Peter Håkansson, Peter Lindqvist, Anders Jansson (Eklund), Patrik Bjerketun, Stefan Ögren, Branko Markovic, Tommy Sjölund, Olle Nilsson, Palle Eriksson, Björn Hjelte, Feffe Bäckroos och Lasse Himanen.

1985
Kvalseger mot Spårvägen och avancemang till division II norra (näst högsta serien).
Kvalhjälte; Pelle Eriksson målskytt i båda matcherna.
Kuriosa; Bosse Petersson tränare i ’Spåret’. Seger i Svenska Cupen mot Djurgården med bl a Teddy Sheringham i laget. ’Taxen’ storspelade i målet efter skada på ’Malle’.
Tränare; Ralf Bäckroos (spelande) och ’Kakan’ Cederlund.
Lagkapten; Peter Lenell
Övriga framträdande spelare; Kjell Taxén, Christian Malvezzi, Kenta Carlsson, Olle Nilsson, Christer Plahn, Janne Pettersson, Lasse Himanen, Thomas Tuuri, Stefan Ögren, Thomas Holm, Feffe Bäckroos, Hasse Orlov, Göran Koinberg, Björn Hjelte, Patric Söderberg, Peter Håkansson, Patrik Bjerketun, Stefan Holm, Palle Eriksson och Peter Lindqvist.

1984
Mittenplacering i division III norra Svealand.
Tränare; Ralf Bäckroos (spelande) och Jan-Åke ’Kakan’ Cederlund.
Övriga framträdande spelare; Pugh Pettersson, Janne Pettersson, Jari Mattila, Kenta Carlsson, Kjell Taxén, Hasse Thorsén, Patric Söderberg, Thomas Holm, Thomas Tuuri, Pelle Eriksson, Per Lundholm, Peter Lindqvist, Stefan Ögren, Peter Håkansson, Björn Hjelte, Anders Jansson (Ekman) och Patrik Bjerketun.

1979
Degradering från division II norra (näst högsta serien)
Tränare; Bo-Lennart Jepson
Lagkapten; Ralf Bäckroos

1978
Kvalseger och avancemang till division II norra.
Kvalhjälte; Tommy ’Knutte’ Knutsson.
Kuriosa; Uffe Eriksson värvas av Hammarby IF efter ett lyckat år.
Tränare; Bo-Lennart Jepson
Lagkapten; Ralf Bäckroos

1975
Kvar i division III norra Svealand efter att ha misslyckats i kvalet till division II norra där Hudiksvalls ABK, Domsjö IK och Notvikens IF stod för motståndet.

1966-1996 - i ”3:an”
Det skulle krävas 14 säsonger innan ESK 1978 efter kvalspel återigen hade kvalificerat sig för spel i den näst högsta serien. Men 70- och 80-talet kom att präglas av ett ESK som stundtals är lite för bra för division 3 men aldrig tillräckligt bra för division 2. 1985 blev dock ESK:s sista säsong i ”division 3” men inte på grund av några direkta framgångar utan på grund av att den näst näst högsta serien 1987 bytte namn till division 2.

1947-1965 - Ett steg fram två steg tillbaka
Men besöket i division 2 slutade i katastrof, ESK hamnade sist i tabellen säsongen 1946-1947 och då division 3 omstrukturerades från 17 till 4 grupper flyttades ESK direkt hela vägen från division 2 ner till division 4, och det kom att dröja mer än 30 år innan ESK åter spelade i division 2. Nu följde tio säsonger med nästan enbart division 4-spel för ESK, säsongen 1953-1954 undantagen. När ESK vann Division 4 Uppland den långa höst-vår-höstsäsongen 1957-1958 (svenska serier gick över från höst-vår till vår-höst-spel) följde två säsonger i division 3. Men det skulle krävas ytterligare fyra säsonger i division 4 innan ESK 1965 återigen blev ett stabilt division 3-lag.

1940-1965 

ESK etablerade sig som ett topplag i Centralserien Norra och efter sex säsonger stod ESK våren 1946 som vinnare av den uppländska delen av Centralserien Norra. Nu väntade kval mot vinnaren av Centralserien Norra - Västmanland Hallstahammars SK. Efter att lagen vunnit varsin av de två matcherna (0-1 och 2-0) spelades ytterligare en match på neutral mark i Sala. Där vann ESK med 2-1 och kvalificerar sig för ytterligare en kvalomgång, denna gång mot IK City från Eskilstuna, som genom vinst av Centralserien Södra var direktkvalificerat till denna omgång. Även här slutade det oavgjort efter två matcher (3-2 och 1-4) vilket betydde att ESK fick spela sin sjätte kvalmatch på bara två veckor! Matchen spelades på Stockholms stadion och 2-0-vinsten gav ESK både en plats i division 2 och tillfälligt epitetet 'Svenska mästare i kval'. Men besöket i division 2 slutade i katastrof, ESK hamnade sist i tabellen säsongen 1946-1947 och då division 3 omstrukturerades från 17 till 4 grupper flyttades ESK direkt hela vägen från division 2 ner till division 4, och det kom att dröja mer än 30 år innan ESK åter spelade i division 2. Nu följde tio säsonger med nästan enbart division 4-spel för ESK, säsongen 1953-1954 undantagen. När ESK vann Division 4 Uppland den långa höst-vår-höstsäsongen 1957-1958 (svenska serier gick över från höst-vår till vår-höst-spel) följde två säsonger i division 3. Men det skulle krävas ytterligare fyra säsonger i division 4 innan ESK 1965 återigen blev ett stabilt division 3-lag.

1940-1946 - Centralserien och ”Svenska mästare i kval”
ESK etablerade sig som ett topplag i Centralserien Norra och efter sex säsonger stod ESK våren 1946 som vinnare av den uppländska delen av Centralserien Norra. Nu väntade kval mot vinnaren av Centralserien Norra - Västmanland Hallstahammars SK. Efter att lagen vunnit varsin av de två matcherna (0-1 och 2-0) spelades ytterligare en match på neutral mark i Sala. Där vann ESK med 2-1 och kvalificerar sig för ytterligare en kvalomgång, denna gång mot IK City från Eskilstuna, som genom vinst av Centralserien Södra var direktkvalificerat till denna omgång. Även här slutade det oavgjort efter två matcher (3-2 och 1-4) vilket betydde att ESK fick spela sin sjätte kvalmatch på bara två veckor! Matchen spelades på Stockholms stadion och 2-0-vinsten gav ESK både en plats i division 2 och tillfälligt epitetet ”Svenska mästare i kval”.

1930-talet - Östsvenskan
Under slutet av 1920-talet och nästan hela 1930-talet spelade ESK i Division 3 Östsvenska eller ”Östsvenskan”. Säsongen 1937-1938 vann ESK Östsvenskan och avslutade 1930-talet med spel i Division 2 Norra, sejouren i den näst högsta serien varade i två säsonger och på hösten 1940 var ESK tillbaka i division 3 denna gång i Division 3 Centralserien Norra.

848
811